Alles over wratten
Advies over het behandelen van wratten
Wat is een wrat
Wat is een wrat?
Wratten zijn dikke, ruwe en harde knobbeltjes op je huid. Vaak zitten ze op je handen, vingers en voeten, al kunnen ze ook op andere plekken van je lichaam ontstaan. Wratten zijn ongevaarlijk, komen veel voor en kunnen na een dik jaar vanzelf verdwijnen. Maar ook al zijn wratten goedaardig, vinden we ze toch vervelend. De huid is dik en barst soms wat open. Vaak ontstaan er ook meerdere wratten, omdat het wrattenvirus zo besmettelijk is.
Hoe ontstaan wratten?
Wratten worden veroorzaakt door een virus, het Humaan Papillomavirus (HPV). Dit virus komt veel voor en kan worden overgedragen als je elkaars hand vasthoudt of op blote voeten loopt. Via een wondje, nagelbijten of door een zachte, verweekte huid door het zwemmen, slaat het virus sneller toe. Het virus kan de cellen van de buitenste huidlaag infecteren waardoor de wrat gaat groeien. De tijd tussen een besmetting varieert van twee tot zes maanden. Wanneer je precies besmet bent, weet je daarom nooit. En niet iedereen is gevoelig voor het virus, want sommige mensen krijgen nooit wratten.
Zijn wratten besmettelijk?
Het wrattenvirus is heel besmettelijk! Besmetting vindt plaats als er direct contact is tussen een beschadigde huid en het virus. Als je aan een wrat krabt of pulkt, verspreidt het wrattenvirus zich daarom snel en kun je meer wratten krijgen op andere plekken. Ook als je op blote voeten loopt in de gymzaal, zwembad of een douchecabine kan het virus worden overgedragen omdat het op je huid terechtkomt.
Hoe herken je een wrat?
Hoe herken je een wrat?
Soorten wratten
- De “gewone” wrat (de verruca vulgaris), is ruw, huidkleurig, dik, bobbelig en bloemkoolachtig. Zo’n gewone wrat wordt veroorzaakt door het wrattenvirus (HPV) en kan overal op je lichaam voorkomen, van je tenen tot aan je gezicht. Als ze bij je voet zitten, worden het voetwratten (de verruca plantaris) genoemd.
- Waterwratjes zijn kleine, doorschijnende wratjes op je buik, borst en nek, ellebogen en knieholtes. Ze worden niet veroorzaakt door het wrattenvirus maar het molluscum contagiosum virus. Dit virus hoort tot de ‘familie’ van de pokkenvirussen.
- Steelwratjes: in het gezicht en de hals zie je soms huidkleurige wratten op kleine steeltjes. Dit wratje ontstaat niet door een virus, maar door een spontane huiduitstulping. Ze worden niet groter dan een paar millimeter.
Klachten bij wratten
Een wrat op je voetzool kan heel pijnlijk zijn. Ze zijn hard en drukken als je loopt of staat in je voet. De meeste andere wratten doen geen pijn, maar vinden we onprettig en niet mooi. Zeker als je heel veel wratten hebt, als ze in je gezicht zitten of op je handen.
Een wrat verwijderen
Zo verwijder je wratten effectief
Wratten thuis behandelen
Je kunt hand- en voetwratten goed thuis behandelen met middelen die je zonder recept bij de drogist, apotheek of supermarkt kunt kopen. Er zijn twee keuzes:
- Middelen die de wrat bevriezen. Je smeert vaseline op de huid om de wrat en daarna druk je met een stift op de wrat. Met de pen druk je het bevriezingsmiddel twintig seconden op een handwrat en veertig seconden op de voetwrat. Meestal is één behandeling genoeg en is de wrat binnen twee weken verdwenen. Lees meer over de Formule W Wratten BevriezingsStift*.
- Middelen met een zuur die de wrat zacht en week maakt. Deze behandeling moet je een paar dagen achter elkaar herhalen. Smeer elke keer op de huid rondom de huid wat vaseline.
- Door het salicylzuur in de Formule W Wrattentinctuur** zal het bovenste laagje van de huid verweken. Laat een druppel van de tinctuur op de wrat komen, totdat de hele wrat is bedekt.
- Door de TCA-zuur in Formule W Wrattenpen* laat de wrat op een pijnloze wijze los. De gel stimuleert ook de cel vernieuwing, waardoor er weer een gezonde en gave huid groeit. Via de pen stip je heel nauwkeurig met een druppel blauwe gel de wrat aan.
Lees meer over de Formule W Wrattentinctuur** en Formule W Wrattenpen*.
*Medisch hulpmiddel, lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.
** Geneesmiddel*, lees voor gebruik de bijsluiter.
Wratten niet behandelen? Dat kan ook
Wratten zijn ongevaarlijk. Bij tweederde van de mensen verdwijnen ze binnen twee jaar vanzelf. Er blijft ook geen litteken achter. Je kunt er dus voor kiezen een wrat niet te behandelen.
Behandeling huisarts
De huisarts behandelt wratten met vloeibare stikstof. Dit is een korte, pijnlijke behandeling. Soms blijven virusdeeltjes in de huid achter waardoor er weer nieuwe wratjes ontstaan. De huisarts kan ook een zalf met salicylzuur voorschrijven.
*Niet gebruiken
- op moedervlekken of wijnvlekken
- op donker gekleurde, behaarde of op andere wijze vreemd uitziende wratten
- bij genitale wratten
- bij wratten op het slijmvlies
- op rode geïrriteerde of geïnfecteerde huid
Tips bij het behandelen
Tips om een wrat te behandelen
- Neem bij voetwratten een voetenbad en/of behandel de wrat met een vijl, rasp of puimsteen. Dit zorgt ervoor dat je behandeling effectiever is, doordat de wrat verweekt is en wat zachter.
- Bescherm tijdens de behandeling je omringende gezonde huid met vaseline. Breng met een wattenstaafje de vaseline aan.
- Ga niet krabben of pulken aan je wrat, want het wrattenvirus kan zich snel verspreiden.
- Als de gel/stikstof/vloeistof toch op de gezonde huid terechtkomt, was het hele gebied dan direct met zeep en water om irritatie van de huid te voorkomen
Veelgestelde vragen
Als een beschadigde huid in aanraking komt met het wrattenvirus, kan het virus worden overgedragen. Het verspreidt zich via direct huidcontact. Bijvoorbeeld omdat je aan een wrat op je hand krabt. Of omdat het virus op een deurklink, trapleuning of de vloer in een badkamer zit. Iedereen kan daarom wratten krijgen als je in aanraking komt met het HPV-virus. Meestal ruimt je afweersysteem het virus direct goed op. Als dat niet gebeurt, kan het virus de cellen van de buitenste huidlaag infecteren waardoor je een paar maanden later een wrat op die plek kunt krijgen. De tijd tussen een besmetting en het ontstaan van een wrat kan 2 tot 6 maanden zijn, maar kan ook langer dan een jaar zijn.
Behandel wratten zo snel mogelijk, zodra je ze ziet ontstaan en ze nog niet groot zijn. Zo voorkom je dat de wrat groot en dik wordt en dat het wrattenvirus zich verspreidt en je meer wratten krijgt.
Bij kinderen is het afweersysteem nog in ontwikkeling. Ze hebben geen antistoffen aangemaakt tegen het HPV-virus. Een besmetting leidt daarom eerder tot een wrat.