Wat zijn wratten?
Wratten komen dus ontzettend vaak voor. Er bestaan verschillende soorten wratten. Formule W behandelt de gewone hand- en voetwrat.
Verder kan er sprake zijn van één wrat, maar er kunnen ook meerdere wratten tegelijk aanwezig zijn. De meeste wratten verdwijnen vanzelf weer en zijn daarom niets om je zorgen over te maken. Maar het kan wel cosmetisch storend zijn en bovendien pijn doen tijdens het lopen.
Wanneer je last hebt van een wrat onder je voet of hand, gaat het vaak om de verruca vulgaris, ook wel de gewone wrat genoemd. Wanneer je staat, voel je de wrat ook constant zitten. Zeker wanneer er sprake is van meerdere (grote) voetwratten tegelijk, kan dit zorgen voor ongemak en pijn. Het behandelen van de wratten (thuis of bij een huisarts) geeft vaak snel verlichting.
Verschillende soorten wratten
Wratten komen dus in allerlei verschillende vormen en maten. Ze verschillen niet alleen in uiterlijk, maar ook in locatie. Hieronder hebben we verschillende soorten wratten op een rijtje gezet. Dit artikel gaat over het behandelen van gewone wratten (verruca vulgaris) ophanden en voeten. De eerste wrat uit het rijtje hieronder. Herken je jouw wrat niet in deze kenmerken? Neem dan contact op met je huisarts om te bepalen welke behandeling het beste past.
Verrucavulgaris (gewone wratten)
De meeste wratten op de handen en voeten zijn 'gewone' wratten, ook wel verruca vulgaris genoemd. Ze hebben als voorkeurs locatie handen en voeten, maar kunnen ook op de knieën en ellebogen verschijnen. Ze zijn ruw, huidkleurig, dik, bobbelig en worden ook wel beschreven als kleine bloemkoolachtige uitgroeisels. Wanneer de verrucavulgaris op de voetzool zit, noem je dit ook wel verruca plantaris.
Verruca plana (platte wratten)
Wanneer wratten dun zijn en afgevlakt, noem je dit ook wel platte wratten of vlakke wratten. Ze voelen glad en vlak aan als je eroverheen wrijft en zijn maar een paar millimeter groot. Ook in kleurverschillen ze. Zo kunnen platte wratten er huidkleurig uitzien, maar ook een beetje lichtbruin. Je ziet deze vlakke wratten vooral op het gezicht, de armen en de benen. Zelden ontstaan deze wratten op de voeten of handen.
Verrucafiliformis (steelwratten)
De naam van deze wratten geeft het uiterlijk van de wrat eigenlijk al aan. Bij steelwratten is er namelijk sprake van wratjes met een klein steeltje eraan vast. Ze steken daarom uit en zijn goed voelbaar. De wratten hebben een huidkleurige of lichtbruine kleur en zitten vooral in het gezicht, de hals en in de oksels. Formule W heeft geen producten die deze soortwratten behandelt.
Besmettelijkheid wratten
Wratten zijn helaas erg besmettelijk. Het virus wordt snel overgedragen via huid-op-huidcontact. Bijvoorbeeld omdat je aan een wrat op je hand hebt gekrabd, of wanneer het wrattenvirus op een deurklink, trapleuning of de vloer in een badkamer zit. Iedereen kan daarom wratten krijgen als je in aanraking komt met het HPV-virus (humaan papillomavirus).
Zeker wanneer je veel op blote voeten loopt, vergroot dit het risico op besmetting. Meestal ruimt je afweersysteem het virusdirect goed op. Maar als dat niet gebeurt, kan het virus de cellen van de buitenste huidlaag infecteren, waardoor je een paar maanden later een wrat op die plek kunt krijgen. Ook kan de huid openbarsten omdat deze dikker is.
Ook hierdoor kunnen nieuwe wratten ontstaan, omdat het wrattenvirus zo besmettelijk is. Daarom is het verstandig om de wrat te verwijderen. De tijd tussen een besmetting en het ontstaan van een wrat kan twee tot zes maanden zijn, maar kan ook langer dan een jaar zijn.
Wratten weghalen op handen en voeten
Bijna iedereen krijgt in zijn of haar leven dus last van één of meerdere wratten. Op zich zijn wratten onschuldig en als je lang wacht verdwijnen ze vanzelf weer. Maar ze kunnen wel onprettig voelen. Zeker als ze op je voeten zitten, kan dit pijnlijk zijn. Omdat wratten heel besmettelijk zijn, is het slim om er daarom toch iets aan te doen.
Er zijn verschillende behandelingen die een wrat verwijderen. Je kunt met een wrat op je handen of voeten naar het wrattenspreekuur van de huisarts gaan, maar je kunt ook zelf wratjes verwijderen. Bij de drogist, apotheek of supermarkt vind je verschillende middelen die je zonder recept kunt kopen.
De middelen waarmee je thuis wratten behandelt, zijn werkzaam op basis van een zuur (agressief bijtende stoffen) of door een stof waarmee je de wrat bevriest. Maar wat is nou het verschil tussen deze behandelingen? Lees hieronder meer over de verschillende producten van Formule W en kies welke behandeling het beste bij jou past. Wratten behandelen thuis was nog nooit zo makkelijk!
Middel tegen wratten: hoe verwijder je een wrat?
Hand,- en voet wratten verwijderen kun je op verschillende manieren doen. Bijvoorbeeld met een middel dat een zuur bevat die de wrat zacht en week maakt. Een voorbeeld hiervan is de Formule W WrattenTinctuur** dat salicylzuur bevat. Hierdoor zal het bovenste laagje van de huid gaan vervellen. Tijdens het vervellen verdwijnt de dikke huid samen met het virusdie de wrat veroorzaakt. Deze behandeling moet zes tot zeven dagen achterelkaar herhaald worden.
Een ander effectief middel op basis van zuur is de Formule W WrattenPen* met als werkzame stof TCA zuur. Deze Pen bevat een speciale, blauwkleurige gel, waarmee het gepatenteerde Actieve Medische Ingrediënt TCA-Active™ nauwkeurig kan worden aangebracht op de wratten. Het zuur met de TCA-Active™ zorgt ervoor dat de aangedane huid gaat vervellen. Tijdens het vervellen verdwijnt de dikke huid samen met het virus die de wrat veroorzaakt en zal er nieuwe, gezonde huid verschijnen.
Daarnaast zijn er nog middelen die de wrat bevriezen. Dit kan doormiddel van de Formule W Wratten BevriezingsStift*. Dit is gebaseerd op de door huisartsen algemene bevriezingsmethode. De stift bevriest de wrat tot in de wortel en behandelt de wrat binnen één minuut. Hieronder leggen we de drie hulpmiddelen kort uit!
*Medisch hulpmiddel, lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.
**Geneesmiddel*, lees voor gebruik de bijsluiter.
Wratten aanstippen met salicylzuur
Eén van de producten van Formule W die wratten verwijderen op basis van zuur is de Formule W Wrattentinctuur**, met als werkzame stof salicylzuur. Dit is een stof die een afbrekende werking heeft op de huid. Salicylzuur zorgt er zo voor dat de wrat gaat vervellen. Tijdens het vervellen verdwijnt de dikke huid samen met het virus dat de wrat veroorzaakt.
Het gebruik van de Wrattentinctuur** is eenvoudig. Het gaat hierbij om een flesje dat aan de binnenzijde van de dop een aanstipstaafje bevat. Met dit aanstipstaafje kun je de wrat of likdoorngemakkelijk behandelen. Stip met het aanstipstaafje de wrat aan. Doe dit zorgvuldig, dus één druppel tegelijk. Ook is het belangrijk dat de vloeistof de hele wrat bedekt.
Binnen een paar minuten is de vloeistof verdampten blijft er op de behandelde wrat of likdoorn een dun laagje achter. Het kan fijn zijn om hier een pleister over aan te brengen om zo peuteren aan de wrat of likdoorn te voorkomen. Herhaal deze behandeling zes of zeven dagen achtereenvolgens. Hierin is dagelijks gebruik heel belangrijk.
De behandeling kan eventueel nog één week worden herhaald, wanneer de wrat niet verdwenen is. Let er wel op dat dit geneesmiddel niet gebruikt mag worden bij: moedervlekken of wijnvlekken, op donker gekleurde, behaarde of op andere wijze vreemd uitziende wratten, genitale wratten, wratten op het slijmvlies en op rode geïrriteerde of geïnfecteerde huid.
- Effectieve manier voor wratten verwijderen aan handen, voeten en likdoorns
- Eén keer per dag aanstippen gedurende zes tot zeven dagen.
- Als de wrat groot of heel hardnekkig is, kun je de tinctuur een week langer gebruiken.
- Smeer voor de behandeling eerst wat vaseline op de huid rond de wrat
- Wratten aanstippen thuis gaat eenvoudig, snel en is pijnloos
- Vloeistof heeft een doorzichtige kleur
- Lees meer over Formule W Wrattentinctuur**
**Geneesmiddel*, lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.
Wratten aanstippen met TCA-zuur
Ook de Formule W WrattenPen* is een effectief hulpmiddel om wratten te verwijderen op basis van een zuur. Het gaat in het specifiek om een pen waaruit een blauwgekleurde gel komt. Deze gel bevat het gepatenteerde actieve medische ingrediënt TCA-Active™, waardoor je heel gericht en precies op de wratten kunt aanbrengen.
Het gebruik van de pen zelf is ook eenvoudig. Zorg ervoor dat de pijltjes tegenover elkaar staan en verwijder vervolgens de dop van de pen. Hierna kun je de pen activeren door het omlaag te houden en aan de draaiknop te draaien. De juiste draairichting staat aangegeven op de pen.Draai tot de pen volledig is gevuld met de gel. Na maximaal acht keerronddraaien verschijnt de eerste druppel in de tip van de pen. Breng vervolgens één druppel van de gel aan op de wrat.
Is de wrat nog niet geheel bedekt? Breng dan voorzichtig nog één druppel gel aan. Laat de gel vervolgens drogen en wachttien minuten met het aantrekken van sokken, schoenen of handschoenen. Deze behandeling herhaal je vier dagen lang, twee keer per dag (volwassen). De huid geneest vanzelf weer tot een gezonde en gave huid. Als de wrat gedurende de behandeling niet verdwenen is, wacht dan vier dagen en start de behandeling opnieuw.
- Behandeling op basis van Trichloorazijnzuur waardoor de wrat gaat vervellen
- Te gebruiken op gewone wratten op handen en voeten
- Door de blauwe gel kun je de wrat makkelijk en precies aanstippen
- Stip de wrat twee keer per dag, vier dagen lang aan (volwassenen)
- Smeer voor de behandeling eerst wat vaseline op de huid rond de wrat
- Een eenvoudige en pijnloze manier van wratten zelf verwijderen
- Lees meer over de Formule W Wrattenpen*
*Medisch hulpmiddel, lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.
Zelf wratten bevriezen met bevriezingsstift
Zoals je al hebt kunnen lezen, zit er een verschil tussen wratten verwijderen met stikstof en zuur. De Formule W Wratten BevriezingsStift*, met cryoactive als werkzame stof, is gebaseerd op de door huisartsenalgemene bevriezingsmethode met vloeibare stikstof. Met deze handige stift kun je de wrat eenvoudig en snel behandelen. Het behandelt de wrat binnen één minuut.
Pak de stift vast op dezelfde manier als een normale pen. Zorg ervoor dat de punt van de stift naar beneden is gericht. De stift wordt geactiveerd door op de knoppen aan de zijkant van de pen te drukken. Hierdoor ontstaat er een sissend geluid. Blijf drukken op de knoppen tot dit sissende geluid stopt. Meestal gebeurt dit binnen twee seconden. Zodra het sissen is gestopt, herhaal je het proces opnieuw.
Doe dit ongeveer vijf keer. Dan weet je zeker dat de punt van de stift genoeg gel bevat. Dit wordt zichtbaar door de witte-ijzige condens die ontstaat. Nu kan gestart worden met het behandelen van de wrat. Bijeen wrat op de hand is het advies om dit twintig seconden te doen en bij een voetwrat veertig seconden. De stift bevriest de wrat tot in de wortel. Dit kan een jeukend of stekend gevoel geven.
Nadat de wrat bevroren is met vloeibare stikstof kan er een blaar ontstaan onder de wrat. Dit betekent dat de behandeling effectief is geweest. Meestal verdwijnt de wrat binnen twee weken na de behandeling. Mocht dit niet het geval zijn, dan kan de wrat opnieuw worden behandeld. Houdt hiervoor een tussenpauze van acht tot twaalf dagen aan tussen de behandelingen. De behandeling kan tot drie keer worden herhaald om ervoor te zorgen dat de wrat volledig verdwijnt.
- Gemakkelijk wrat zelf bevriezen met vloeibare stikstof
- Je hoeft bij deze behandeling de wrat maar één keer aan te stippen
- Smeer voor de behandeling eerst wat vaseline op de huid rond de wrat
- Te gebruiken op gewone wratten op handen en voeten
- Effectief na één behandeling.
- Herhaling van bevriezing mogelijk; maximaal drie keer, met een interval van acht tot twaalf dagen
- Een snelle en eenvoudige manier van zelf wratten verwijderen
- Wratten zelf behandelen met vloeibare stikstof kan iets gevoeliger zijn
- De vloeistof heeft een doorzichtige kleur
- Lees hier meer over de Formule W Wratten BevriezingsStift*
*Medisch hulpmiddel, lees voor gebruik de bijsluiter.
Tips na wrat verwijderen (zelf)
- Neem bij voetwratten een voetbad en/of behandel de wrat met een vijl, rasp of puimsteen. Dit zorgt ervoor dat de thuis behandeling effectiever is, doordat de wrat verweekt en wat zachter is.
- Bescherm de omringende gezonde huid met vaseline tijdens het wratten verwijderen. Breng dit aan met een wattenstaafje, zodat je niet in contact komt met het virus.
- Als de gel/stikstof/vloeistof toch op de gezonde huid terechtkomt, was dan het hele gebied direct met zeep en water om irritatie van de huid te voorkomen
- Draag gymschoenen in de gymzalen en slippers in het zwembad of de douches op de camping. Zo verklein je de kans op een nieuwe infectie.
- Het is aan te raden de verweekte hoornlaag regelmatig te verwijderen met een eeltvijl, rasp of puimsteen. Dit zorgt ervoor dat je behandeling effectiever is, doordat de wrat verweekt is en wat zachter.
Verwijderen wratten met Formule niet mogelijk bij
Het gebruik van de Formule W Wrattentinctuur** wordt afgeraden wanneer sprake is van één of meerdere van onderstaande punten[MK1] :
- Op moedervlekken of wijnvlekken
- Op donkergekleurde, behaarde of op andere wijze vreemd uitziende wratten
- Bij genitale wratten
- Bij wratten op het slijmvlies
- Op rode geïrriteerde of geïnfecteerde huid.
Veel gestelde vragen wratten verwijderen
1. Wanneer wrat weghalen huisarts?
Wratten kun je bij de huisarts laten behandelen met vloeibare stikstof. Dit is een korte behandeling. De huisarts kan ook een zalf met salicylzuur voorschrijven. Je kunt zelf bepalen of je de wratten zelfthuis wilt verwijderen of liever naar de huisarts gaat om dit te laten doen. Bij (hardnekkige) wratten kan het vaak wel verstandiger zijn om even langs de huisarts te gaan.
2. Helpt een wrattenpen?
Een wrattenpen is een handige pen applicator voor een effectieve en snelle behandeling van gewone wratten op handen en voeten. Deze behandeling is eenvoudig om zelf thuis uit te voeren. Wratten blijven natuurlijk onvoorspelbaar, maar meestal worden wratten met succes behandeld. Wanneer een wrat vlak langs de nagel wordt behandeld, kan dit in heel enkele gevallen de nagel permanent beschadigen.
3. Hoe verwijder je wratten zo snel mogelijk?
Het is goed om wratten zo snel mogelijk te behandelen. Eigenlijk zodra je de wratten ziet ontstaan en ze nog niet grootzijn is het goed om hiermee te starten. Zo voorkom je dat de wrat groot en dik wordt, maar ook dat het wrattenvirus zich verspreidt en je meer wratten krijgt. Een wrat zelf wegsnijden is niet aan te raden.
4. Hoe kun je een wrat voorkomen?
Als een beschadigde huid in aanraking komt met het wrattenvirus, kan het virus worden overgedragen. Het verspreidt zich dan via direct huidcontact of via geïnfecteerde huidschilfers die op een voorwerp zitten. Het advies is daarom: loop zo min mogelijk op blote voeten en ga nooit aan een wrat pulken, bijten of krabben. Een wrat openkrabben zorgt namelijk bijna altijd voor nieuwe wratten.
5. Hoe gaat een wrat weg?
Wratten verwijderen is in veel gevallen niet nodig, omdat ze meestal goedaardig zijn. Ze verdwijnen daarom na een aantal maanden tot jaren vanzelf weer. Toch kiezen veel mensen ervoor om de wratten te verwijderen. Niet alleen omdat ze besmettelijk zijn, maar ook omdat ze zich cosmetisch storen. Je kunt met thuismiddelen aan de slag, zoals in deze blog besproken. Soms worden hardnekkige wratten behandeld doormiddel van lasertherapie of door een dermatologische behandeling.
6. Kun je steelwratjes verwijderen met Formule W?
Nee, met de Formule W producten kun je geensteelwratjes behandelen. De Formule W producten zijn bedoeld om gewone wratten aan handen en voeten te behandelen.
Veelgestelde vragen
Behandel wratten zo snel mogelijk, zodra je ze ziet ontstaan en ze nog niet groot zijn. Zo voorkom je dat de wrat groot en dik wordt en dat het wrattenvirus zich verspreidt en je meer wratten krijgt.
Als een beschadigde huid in aanraking komt met het wrattenvirus, kan het virus worden overgedragen. Het verspreidt zich via direct huidcontact. Bijvoorbeeld omdat je aan een wrat op je hand krabt. Of omdat het virus op een deurklink, trapleuning of de vloer in een badkamer zit. Iedereen kan daarom wratten krijgen als je in aanraking komt met het HPV-virus. Meestal ruimt je afweersysteem het virus direct goed op. Als dat niet gebeurt, kan het virus de cellen van de buitenste huidlaag infecteren waardoor je een paar maanden later een wrat op die plek kunt krijgen. De tijd tussen een besmetting en het ontstaan van een wrat kan 2 tot 6 maanden zijn, maar kan ook langer dan een jaar zijn.
Ga niet krabben of pulken aan een wrat. Dan is de kans op verspreiding van het virus alleen maar groter. Je kunt het risico op besmetting verminderen door in een zwembad of de douche slippers te dragen.