Blog

Voetverzorging: geef je voeten aandacht!

Onze voeten hebben we de hele dag nodig, maar krijgen vaak niet de aandacht die ze verdienen. Een goede voetverzorging is daarom belangrijk om de huid van je voeten gezond te houden en vervelende huidproblemen te voorkomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: eeltplekken, droge voeten, voetschimmel en/of wratten. Formule W helpt bij het verwijderen van wratten. Deze blog gaat echter over de algehele voetverzorging, waarom voetverzorging zo belangrijk is, hoe je je voeten het beste kunt verzorgen en waarmee je je voeten kunt insmeren om ze zo in topconditie te houden.

Voetverzorging thuis

Voetverzorging omvat eigenlijk alles rondom de gezondheid, hygiëne en het uiterlijk van je voeten. Denk hierbij aan: het wassen van je voeten, het knippen van je nagels, het insmeren van je voeten meteen hydraterende voetcrème, het verwijderen van eeltplekjes en het aanpakken van eventuele huidproblemen aan de voeten.

Maar ook het dragen van schone sokken en goedpassende schoenen valt onder voetverzorging. Deze maatregelen zorgen er namelijk voor dat de huidconditie van je voeten gezond blijft en maakt je voeten minder kwetsbaar voor huidproblemen. Bovendien zorgt een goede voetverzorging er natuurlijk ook voor dat je huid er zachter, gladder en mooi eruit ziet.

Wanneer dode huidcellen zich namelijk opstapelen onder je voeten, resulteert dit in een harde huid met eeltplekken. Dit voel je niet alleen zitten, je kunt het ook aan de huid zien. Er ontstaan verkleuringen en ruwe plekken met soms wat schilfering. Door dit weg te halen zien je voeten er vaak wat verzorgder uit. Kortom, genoeg voordelen aan het verzorgen van je voeten!

Drie paar voeten op een rij

Waarom voeten verzorgen?

Voor de verzorging van ons gezicht volgen we vaak een uitgebreid stappenplan. Maar als het gaat om voetverzorging is deze routine meestal maar beperkt. Sterker nog, voetverzorging wordt door veel van ons het grootste deel van het jaar vergeten. Terwijl het waardevol kan zijn om ook af en toe wat aandacht aan je voeten te besteden. Hieronder lees je waarom!

1. Voetverzorging zorgt voor een betere huidconditie

Het grootste voordeel van voetverzorging is dat goed verzorgde voeten minder vatbaar zijn voor infecties en huidproblemen. De meest voorkomende voetproblemen zijn hierin: droge voeten, eelt, wratten, likdoorns, kloven, blaren, ingegroeide nagels en voetschimmel. Ze zorgen niet alleen voor uiterlijke symptomen, maar geven ook fysieke klachten als: jeuk, pijn en een ongemakkelijk gevoel tijdens het lopen.

Door je voeten goed te verzorgen, kun je de kans op deze huidproblemen aanzienlijk verkleinen. Bovendien kunnen voetproblemen soms ook wijzen op andere gezondheidsproblemen, zoals diabetes of circulatieproblemen. Door je voeten regelmatig te verzorgen, vallen dit soortklachten eerder op en kun je ook sneller handelen.

2. Voetenverzorging zorgt voor meer comfort

Meestal grijpen we pas naar een voetencrème, eeltvijl of voetenbad wanneer we al klachten ervaren. Dit uit zich vooral in pijn en een ongemakkelijk gevoel tijdens het staan of lopen. Maar eigenlijk ben je dan al te laat. Je wilt deze klachten namelijk het liefst voor zijn, omdat te voorkomen dat het je dagelijkse mobiliteit beperkt.

Zeker wanneer je je voeten dagelijks veel belast, kunnen dit soort klachten snel optreden en voor veel hinder zorgen. Bijvoorbeeld omdat je in de horeca, gezondheidszorg of schoonmaakbranche werkt. Dit is behoorlijk belastend voor je voeten. Wanneer lopen of staan pijnklachten geeft, beperkt dit je in het uitoefenen van je beroep. Het is dus goed om dit voor te zijn. Door regelmatig aandacht aan de verzorging van je voeten te besteden, verklein je de kans op dit soort ongemak.

3. Voetverzorging verbetert de hygiëne

De juiste voetverzorging zorgt er ook voor dat je voeten lekker fris blijven. Op je voeten zitten behoorlijk wat zweetklieren die onaangename geurtjes kunnen verspreiden. Vooral wanneer we strakke schoenen dragen en hier de hele dag op lopen, zorgt dit voor zweetvoeten en de bijbehorende geurtjes.

Door je voeten dagelijks te wassen, kun je de groei van bacteriën en schimmels beperken. Wat de belangrijkste oorzaken van voetgeur zijn. Let er wel op dat je je voeten droog maakt na het wassen en vergeet hierbij niet de huid tussen je tenen. Natte voeten zijn namelijk een broeiplek voor schimmels en dit wil je voorkomen. Het is dus belangrijk om je voeten goed af te drogen na het douchen of badderen. Het liefste met een zachte handdoek, om zo schuring en huidbeschadigingen te voorkomen.

Verzorging van de voet met een zalf of creme

4. Voetverzorging zorgt voor mooie voeten

Het grootste deel van het jaar zitten onze voeten verstopt in sokken en schoenen. Maar zodra het weer lekker wordt, halen we massaal onze badslippers en sandalen uit de kast. En dan wordt vaak zichtbaar dat we onze voeten toch een beetje vergeten zijn. Je kunt bijvoorbeeld last hebben van droge voeten, wat zich uit in kloofjes en schilfering. Of eeltplekken, wat zich uit in huidverkleuringen en verdikkingen.

Maar ook andere voetproblemen kunnen zichtbaar worden. Denk aan: droge voeten, likdoorns, wratten en eeltplekken. Door je voeten het hele jaar door te verzorgen, verklein je de kans op dit soortklachten. En zeg nou zelf, verzorgde voeten met gladde hielen en netjes geknipte nagels zien er toch net wat leuker uit in een sandaal of slippertje!

5. Voetverzorging verkleint het risico op voetproblemen

We zeiden het hierboven ook al even; voetverzorging verkleint de kans op vervelende voetproblemen. Met als meest voorkomende voetproblemen: likdoorns, blaren, wratten, ingroeiende nagels, pijnlijke eeltplekken en een ongemakkelijk gevoel tijdens het (op)staan of lopen.

Door je voeten regelmatig te inspecteren en te verzorgen, kun je vroegtijdig ingrijpen als je veranderingen opmerkt. Bijvoorbeeld verkleuringen, verdikkingen en/of pijnlijke drukpunten. Dit kan verdere complicaties voorkomen en ervoor zorgen dat kleine problemen niet uitgroeien tot grotere en vooral pijnlijke klachten.

6. Verzorging voeten verbetert bloedsomloop

Een bijkomend voordeel van het verzorgen van je voeten is dat je hiermee vaak onbewust ook de doorbloeding in je voeten stimuleert. Wanneer je bijvoorbeeld een voetcrème aanbrengt, masseer je ook je voeten. Dit kan de doorbloeding in je voeten verbeteren.

Een goede bloedcirculatie is essentieel voor de gezondheid van je voeten, omdat het helpt bij het afvoeren van afvalstoffen en het aanvoeren van zuurstof en voedingsstoffen. Bovendien bevordert dit de genezing van kleine wondjes en helpt het je voeten gezond te houden.

Voet die wordt gemasseerd

Hoe kun je het beste je voeten verzorgen?

Onze voeten dragen ons de hele dag, waardoor het goed is om de huid in topconditie te houden. Maar hoe verzorg je je voeten nu het beste? Er zijn behoorlijk wat manieren om je voeten te verzorgen en ook behoorlijk wat verschillende voetverzorgingsproducten waarmee je dit kunt doen. Het is zeker niet nodig om al deze maatregelen toe te passen. Met een paarstappen kun je al een groot verschil maken.

Voeten wassen en drogen

De kans is groot dat je deze stap al toepast; het dagelijks wassen van je voeten. Je kunt dit het beste doen met koud water of lauw water, zodat uitdroging van de voeten voorkomen wordt. Zorg er ook voordat je tijdens het wassen een milde zeep gebruikt en je voeten goed droogmaakt. Ook tussen je tenen, want de huid is hier extra vatbaar voor schimmels.

Nagels knippen

Het op de juiste manier knippen van je teennagels is belangrijk voor het behoud van gezonde en pijnvrije voeten. Wanneer je nagels namelijk op de verkeerde manier knipt, kan dit zorgen voor ingegroeide nagels. Om deze kans te verkleinen kun je de teennagels recht afknippen in plaats van rond.

Gebruik ook altijd een nagelknipper die groot genoeg is om de nagel in één keer door te knippen. Zo voorkom je dat de nagel gaat splijten of scheuren. Na het knippen van je teennagels is het ook belangrijk om scherpe randjes glad te maken met een nagelvijl. Scherpe randenkunnen de huid namelijk irriteren en zelfs kleine wondjes veroorzaken. Gebruik hiervoor een fijne nagelvijl.

Eeltplekken verwijderen

Het is ook belangrijk om eventuele eeltplekken te verwijderen. Een beetje eelt is natuurlijk niet erg. Het is zelfs goed. Eelt beschermt je huidlagen namelijk tegen huidschade. Het treedt op zodra er veel druk en wrijving op je huid komt te staan. Eigenlijk is eeltvorming dus een soort beschermingsreactie van je huid om te voorkomen dat de onderliggende huidlagen stukgaan.

Een nadeel van te veel eelt is dat het zorgt voor een harde huid. Daarnaast kunnen er ook pijnlijke likdoorns in eelt ontstaan. Het kan daarom goed zijn om te veel eelt weg te halen. Eelt verwijderen kun je het beste doen met een speciale puimsteen of eeltvijl. Deze zijn speciaal ontwikkeld om harde huid zachter te maken.

(Droge) voeten hydrateren

Droge voeten (en tenen) is één van de meer voorkomende voetproblemen. Maar ook één van de makkelijkste om aan te pakken.Vaak is het namelijk voldoende om dagelijks een goede crème te smeren, waaraanv oldoende hydraterende en herstellende ingrediënten zijn toegevoegd.

Stoffen die je graag terugziet komen in een voetcrème zijn: shea butter, glycerine, ureum, panthenol, niacinamide, hyaluronzuur en squaleen. Ze zorgen voor een minder droge huid en houden tegelijkertijd de conditie van je huid op pijl. Dit voorkomt droge, gebarsten hielen en zorgt voor goed gehydrateerde en zachte voeten.

Wratten verwijderen

Heb je last van wratten onder je voeten en/of tenen? Dan kun je deze door de huisarts laten behandelen, maar je kunt ook thuis zelf aan de slag gaan. Bij verschillende drogisterijen, supermarkten en apotheken vind je namelijk middelen om de wratten zelf te verwijderen.

Het gaat hierbij meestal om producten die een zuur bevatten (salicylzuur, TCA zuur) of een stof waardoor de wrat bevriest (cryoactive) en afsterft. Deze producten zijn gemakkelijk te gebruiken en vaak ook goed betaalbaar. Goede voorbeelden zijn: Formule W Wrattentinctuur*, Formule W Wrattenpen** en Formule W Wratten BevriezingsStift**.

* Geneesmiddel, lees voor gebruik de bijsluiter.

Dit product niet gebruiken:

Op moedervlekken of wijnvlekken

Op donker gekleurde, behaarde of op andere wijze vreemd uitziende wratten

Bij genitale wratten

Bij wratten op het slijmvlies

Op rode geïrriteerde of geïnfecteerde huid.

**Medisch hulpmiddel, lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

KOAG/KAG 1040-0724-1481

Veelgestelde vragen

No items found.