.jpg)
Waarom voetwratten lastig te verwijderen zijn
Je zou denken dat je zo'n plek op je voet gewoon even aanstipt en klaar ermee. Maar nee, sommige voetwratten zijn net iets moeilijker om vanaf te komen. Dat heeft een paar redenen.
Dikke eeltlaag als schild
Wratten op je voetzool zitten vaak verstopt onder een dikke laag eelt. En die eeltlaag zit daar niet voor niets: het is een beschermingsmechanisme van je huid tegen druk en wrijving. Hartstikke handig, behalve als je een behandeling probeert. Salicylzuur, bijvoorbeeld, werkt door de huid laag voor laag af te breken, maar als er een dikke laag eelt overheen zit, duurt het veel langer voordat het zuur bij de wrat zelf komt. Dat betekent meer geduld en meer behandelingen.
Drukpunten die wratten dieper duwen
Voetwratten bevinden zich vaak op plekken waar je veel druk zet, zoals onder je hiel of de bal van je voet. Elke stap die je zet, duwt de wrat dieper de huid in. In plaats van naar buiten te groeien (zoals wratten op je handen), nestelen ze zich lekker comfortabel in de diepere huidlagen. Hierdoor zijn ze moeilijker bereikbaar voor behandelingen en kunnen groter en pijnlijker worden.
Bloedcirculatie
Je voetzolen hebben minder bloedtoevoer dan andere delen van je lichaam, zoals je handen of gezicht. Minder bloedtoevoer betekent dat je immuunsysteem minder snel kan reageren op het virus dat de wrat veroorzaakt. Daarom kunnen voetwratten soms jaren blijven zitten, zelfs als je je voeten keurig verzorgt.
HPV: het virus dat blijft plakken
De boosdoener achter voetwratten is het humaan papillomavirus (HPV). Dit virus kan diep in de huid doordringen en zich flink vastklampen. Sommige mensen raken het virus snel kwijt, terwijl anderen de pech hebben dat hun immuunsysteem het niet effectief genoeg aanpakt. Dat verklaart waarom sommige wratten eindeloos terug blijven komen of zich zelfs verspreiden over de hele voet.
Hoe kom je van voetwratten af?
Gelukkig hoef je niet te blijven rondlopen met die ongewenste voetwratten. Er zijn verschillende effectieve behandelingen waarmee je ze te lijf kunt gaan.
1. Formule W Wrattentinctuur*
Deze tinctuur bevat salicylzuur, dat de verhoornde huid laag voor laag afbreekt. Breng het dagelijks aan op de wrat en dek het eventueel af met een pleister. Je kunt het product maximaal twee weken gebruiken, maar na zes à zeven dagen zou het eerste resultaat al zichtbaar moeten zijn.Perfect voor als je even geen zin hebt in een drastische aanpak, maar wel effectief resultaat wilt.
*Formule W WrattenTinctuur is een geneesmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter.
Niet te gebruiken bij:
- Moedervlekken
- Wijnvlekken
- Donker gekleurde, behaarde of op andere wijze vreemd uitziende wratten
- Genitale wratten
- Wratten op het slijmvlies
- Rode of geïrriteerde of geïnfecteerde huid
2. Formule W Wrattenpen*
Deze pen is een snelle en precieze manier om voetwratten aan te pakken. Het zuur in de pen dringt diep door in de wrat en versnelt het genezingsproces. Ideaal als je geen weken wilt wachten op resultaat. Plus: de pen bevat blauwe gel waardoor je de wrat super secuur kunt aanstippen.
*Formule W Wrattenpen is een medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.
Niet te gebruiken bij:
- Als de wrat zich op een andere plaatst dan de hand of voet bevindt
- Op de gezonde huid rondom de wrat
- Op een bebloede, geïrriteerde, ontstoken huid of een huid die tekenen van ontsteking vertoont, zoals jeuk of zwelling
- Op open wonden
- Op steelwratjes, moedervlekken, donkere plekken op de huid, sproeten, waterwratten (mollusca contagiosa), ouderdomswratten (verrucase seborrheica), gepeelde of vervelde huid
- Als u overgevoelig bent voor één van de ingrediënten
3. Formule W BevriezingsStift*
Wil je klaar zijn binnen 1 minuut? Dan is de BevriezingsStift je beste vriend. Hiermee bevries je de wrat tot in de kern, waardoor de geïnfecteerde huid afsterft en je lichaam een nieuwe, gezonde huid aanmaakt. Dit is vergelijkbaar met de methode die een huisarts zou gebruiken, maar dan gewoon thuis. Doorgaans verdwijnen de wratten binnen twee weken na de behandeling. Is dit niet het geval? Dan mag je dezelfde wrat daarna nog 1 keer behandelen.
*Formule W Wrattenbevriezingsstift is een medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.
Niet te gebruiken bij:
- Als u twijfelt of u een wrat heeft of niet
- Bij diabetici of personen met een slechte bloedcirculatie of bloedstollingsproblemen
- Als de wrat zich op een andere plaats dan de hand of voet bevindt
- Op de gezonde huid (huid zonder wratten)
- Als de wrat en/of de omliggende huid bloedt, jeukt, geïrriteerd, geïnfecteerd of rood is
- Bij wratten op gevoelige huid of zeer dunne huid (bijvoorbeeld rond gewrichten)
- Op steelwratjes, moedervlekken, donkere plekken op de huid, sproeten, waterwratten (mollusca contagiosa) of andere blaasjes, blaren, ouderdomswratten (verrucase seborrheica), gepeelde of vervelde huid, op onregelmatige uitstulpingen, of alles wat huidkanker (melanoom) zou kunnen zijn
- Als u overgevoelig bent voor één van de ingrediënten
Voorkomen is beter dan genezen
Heb je eindelijk afscheid genomen van je voetwratten? Dan wil je natuurlijk voorkomen dat ze terugkomen. Hier een paar simpele tips om herinfectie in de toekomst te vermijden:
- Draag slippers in zwembaden en openbare douches. Voetwratten verspreiden zich razendsnel via vochtige oppervlakken.
- Was je handen na het aanraken van een wrat en gebruik een aparte puimsteen voor je voeten.
- Draag ademende sokken en wissel ze dagelijks. Bacteriën en virussen houden van warme, vochtige omgevingen.
- Desinfecteer je schoenen regelmatig als je vaak last hebt van voetwratten.
- Krab of pulk niet aan een wrat. Hoe verleidelijk het ook is, je vergroot hiermee alleen maar de kans op verspreiding.
Weg met die wrat
Voetwratten kunnen hardnekkig zijn, maar met de juiste aanpak kun je er vanaf komen. Geef niet op als eerdere behandelingen niet hebben gewerkt; soms heeft een wrat simpelweg een andere aanpak nodig. Wil je direct aan de slag? Probeer dan één van de behandelingen van Formule W.