FAQ

Bekijk de veelgestelde vragen over Formule W en over wratten. Staat jouw vraag hier niet tussen? Stel dan je vraag via het contactformulier.

Veelgestelde vragen over wratten

Hoe besmettelijk zijn wratten?

Als een beschadigde huid in aanraking komt met het wrattenvirus, kan het virus worden overgedragen. Het verspreidt zich via direct huidcontact. Bijvoorbeeld omdat je aan een wrat op je hand krabt. Of omdat het virus op een deurklink, trapleuning of de vloer in een badkamer zit. Iedereen kan daarom wratten krijgen als je in aanraking komt met het HPV-virus. Meestal ruimt je afweersysteem het virus direct goed op. Als dat niet gebeurt, kan het virus de cellen van de buitenste huidlaag infecteren waardoor je een paar maanden later een wrat op die plek kunt krijgen. De tijd tussen een besmetting en het ontstaan van een wrat kan 2 tot 6 maanden zijn, maar kan ook langer dan een jaar zijn.

Hoe kun je een wrat voorkomen?

Ga niet krabben of pulken aan een wrat. Dan is de kans op verspreiding van het virus alleen maar groter. Je kunt het risico op besmetting verminderen door in een zwembad of de douche slippers te dragen.

Hoe kom ik zo snel mogelijk van mijn wrat af?

Behandel wratten zo snel mogelijk, zodra je ze ziet ontstaan en ze nog niet groot zijn. Zo voorkom je dat de wrat groot en dik wordt en dat het wrattenvirus zich verspreidt en je meer wratten krijgt.

Waarom hebben juist kinderen vaak wratten?

Bij kinderen is het afweersysteem nog in ontwikkeling. Ze hebben geen antistoffen aangemaakt tegen het HPV-virus. Een besmetting leidt daarom eerder tot een wrat.

Waar ontstaan wratten? Waar komen wratten op het lichaam?

Op elke plek op je lichaam kunnen wratten ontstaan, maar de meeste wratten zitten op de handen, vingers en voeten. Omdat het virus zo besmettelijk is, kunnen ook andere delen van het lichaam besmet worden met het virus waardoor er ook wratten ontstaan op je knieën en ellebogen.

De wrat verdwijnt niet na behandeling, wat kan ik doen?

In de bijsluiter/ gebruiksaanwijzing van het product dat je gebruikt, staat wanneer je de behandeling kunt herhalen. Soms is dat na een week, soms twee weken de behandeling. Is de wrat heel hardnekkig, dan kun je contact opnemen met de huisarts.

Wanneer moet ik naar de huisarts met een wrat?

Ga in ieder geval naar je huisarts als de wrat ontstoken is (rood, warm en pijnlijk), bloedt of verandert van kleur. Ook als je weerstand verminderd is, bijvoorbeeld door een immuunziekte of medicijnen die je afweersysteem onderdrukken, moet je met een wrat naar de huisarts.

Staat je vraag er niet tussen?

Neem gerust contact met ons op via ons contactformulier, we helpen je graag verder.
Contact opnemen